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Dissertações |
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ELAINE LUIZA SANTOS SOARES DE MENDONCA
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Ácido úrico como biomarcador na pré-eclâmpsia e sua relação com a gravidade da doença e desfechos neonatais adversos
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Orientador : ALANE CABRAL MENEZES DE OLIVEIRA
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MEMBROS DA BANCA :
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ALANE CABRAL MENEZES DE OLIVEIRA
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FABIANA ANDREA MOURA
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MARIA IZABEL SIQUEIRA DE ANDRADE
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Data: 11/03/2021
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A pré-eclâmpsia (PE), devido à sua fisiopatologia sistêmica, é apontada como uma das principais causas de morbimortalidade perinatal e materna. Em geral, os recursos clínicos disponíveis são empregados a critério de diagnóstico, não refletindo a gravidade da doença subjacente, assim como os riscos imediatos e remotos que possam acometer o binômio materno-fetal. Por este motivo, a identificação de estratégias clínicas e laboratoriais deve incidir na antecipação da gravidade da PE, como a utilização de biomarcadores, como o ácido úrico, principalmente devido a sua simplicidade de mensuração e menor custo, podendo ser facilmente inserido em protocolos de triagem. No entanto, embora alguns estudos indiquem a hiperuricemia – HU (ácido úrico ≥ 6mg/dL) como preditora da gravidade da PE, os achados permanecem conflitantes. Este contexto motivou a realização da presente dissertação, que apresenta inicialmente um capítulo de revisão de literatura, abordando as gestações de alto risco, com ênfase na PE, seguido de um artigo original. O objetivo do artigo é avaliar o ácido úrico como biomarcador na PE e sua relação com a gravidade da doença e desfechos neonatais adversos. Trata-se de um estudo transversal controlado, a partir de uma amostra de conveniência de gestantes com pré-eclâmpsia atendidas em maternidade de alto risco de Alagoas, Brasil. Informações gestacionais, e dos exames bioquímicos foram coletados antes do parto, enquanto que os desfechos perinatais, após o parto, através de formulário de pesquisa padronizado. A amostra foi composta por 267 gestantes com PE. HU foi observada em 25,8% dos casos; estando associado a gestantes pretas (p = 0,014) e primíparas (p = 0,007). O ácido úrico foi capaz de prever o comportamento de alguns biomarcadores, principalmente da creatinina (F = 10,14, p = 0,0016; R² = 0,0388), ureia (F = 50,15, p <0,0001; R² = 0,1753), ferritina (F = 10,29, p = 0,0016; R² = 0,0541), globulina (F = 0,0437, p = 0,0017; R² = 0,0437) e albumina (F = 0,1797, p <0,0001; R² = 0,1797). HU foi fator de risco para parto cesáreo (p = 0,030), prematuridade (p = 0,001), baixo peso ao nascer (p <0,001) e nascimento pequeno para idade gestacional (p = 0,020). Níveis elevados de ácido úrico séricos parecem estar relacionados a previsão da gravidade da doença e a resultados neonatais adversos.
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Preeclampsia (PE), due to its systemic pathophysiology, is categorized as one of the main causes of perinatal/maternal morbidity and mortality due to its systemic pathophysiology. Overall, clinical resources available nowadays are used under diagnostic criteria and do not reflect the severity of the underlying disease or, yet, the immediate and remote risks that may affect the maternal-fetal binomial. Thus, the development of clinical and laboratory strategies should focus on anticipating PE severity, like the use of biomarkers, as the uric acid mainly for its measurement simplicity and lower cost, which allow it to be easily inserted in screening protocols. However, although some scholars have reported hyperuricemia – HU (uric acid ≥ 6 mg/dL) as PE severity predictor, general findings remain conflicting. This context motivated the realization of this dissertation, which presents a literature review chapter, addressing high-risk pregnancies, with an emphasis on PE, followed by an original article. The purpose of the article is to evaluate the use of uric acid as biomarker in PE patients and its association with disease severity and adverse neonatal outcomes. It is a controlled cross-sectional study, from a convenience sample of pregnant women with preeclampsia attended at a high-risk maternity hospital in Alagoas, Brazil. Information about gestational, and biochemical parameters was collected before delivery, while perinatal outcomes, after delivery, through a structured questionnaire. The sample comprised 267 pregnant women with PE. HU was observed in 25.8% of cases; it was associated with black pregnant women (p=0.014) and with primiparity (p=0.007). Uric acid was able to predict the behavior of some biomarkers, mainly of creatinine (F = 10.14, p = 0.0016; R² = 0.0388), urea (F = 50.15, p <0.0001; R² = 0.1753), ferritin (F = 10.29, p = 0.0016; R² = 0.0541), globulin (F = 0.0437, p = 0.0017; R² = 0.0437), and albumin (F = 0.1797, p <0.0001; R² = 0.1797). HU was a risk factor for cesarean delivery (p=0.030), prematurity (p=0,001), low birth weight (p<0.001) and small for gestational age (p=0.020). Conclusion: High serum UA levels appear to be related to disease severity predictors and to adverse neonatal outcomes.
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ALISSON HENRIQUE MARINHO DE LIMA
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RESPOSTAS METABÓLICAS DE ATLETAS DE FUTEBOL JUNIORES: UMA ABORDAGEM METABOLÔMICA
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Orientador : GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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MEMBROS DA BANCA :
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ALESSANDRE CARMO CRISPIM
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FILIPE ANTONIO DE BARROS SOUSA
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GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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THAYS DE ATAIDE E SILVA
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Data: 09/04/2021
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Observar os impactos metabólicos advindos de uma partida de futebol é de grande interesse na comunidade científica porque pode auxiliar na sistematização tanto de estratégias para otimizar a recuperação muscular pós exercício, quanto do treinamento para melhorar, ainda mais, as capacidades físicas dos atletas. Tais alterações ocorrem devido aos vários movimentos realizados ao longo do jogo, os quais, a depender da posição e participação do atleta na partida, podem acontecer em maiores ou menores proporções. Esses diferentes impactos podem ser observados, por meio de uma avaliação dos metabólitos presentes na urina, pela metabolômica, assim como utlizando as respostas perceptivas como a percepção subjetiva de esforço (PSE). Deste modo, pretendendo contribuir com a utilização desses métodos no âmbito esportivo o presente estudo apresenta um capítulo de revisão, abordando o panorama geral da metabolômica e sua aplicação no exercício, além da utilização da PSE para observar as respostas perceptivas após o exercício físico. Além disso, a presente dissertação também apresenta um artigo experimental com a utilização da técnica metabolômica aliada a PSE, com o objetivo de avaliar o impacto metabólico de duas partidas de futebol por meio da metabolômica e PSE em atletas juniores de uma equipe de futebol da série A do Campeonato Brasileiro.
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Observing the metabolic impacts arising from a football match is of great interest to the scientific community. Such changes are due to the movements made during the game, in which they can occur in different magnitudes. This magnitude can be observed, through an evaluation of the metabolites present in the urine, by the metabolomics, as well as through perceptual responses such as the rating of perceived exertion (RPE). Thus, aiming to contribute to the use of these methods in sports, this study presents a review chapter, addressing the general overview of metabolomics and its application in exercise, in addition to the use of RPE to observe perceptual responses
after physical exercise. Besides, the present dissertation also presents an experimental article using the metabolomics technique combined with RPE, in which has the aim is to evaluate the metabolic impact of two football matches through metabolomics and RPE tools in young athletes of a first division soccer team of the Brazilian championship.
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IZAURA GABRIELLY RODRIGUES DE OLIVEIRA SILVA
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Efeito do bochecho de carboidrato sobre a força e a resistência muscular: uma revisão sistemática com metanálise
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Orientador : THAYS DE ATAIDE E SILVA
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MEMBROS DA BANCA :
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ADRIANO EDUARDO LIMA DA SILVA
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GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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JOAO ARAUJO BARROS NETO
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Data: 10/06/2021
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O efeito do bochecho de carboidrato (CHO) no desempenho foi investigado pela primeira vez em 2004, levantando a hipótese de que o bochecho de CHO tem seu efeito ergogênico através de um mecanismo central. A partir desses achados, uma heterogeneidade de protocolos de exercícios, como ciclismo e corrida contrarrelógio; sprints; salto vertical; salto contramovimento; exercícios intermitentes; exercícios de alta intensidade; exercícios de força muscular isométrica; exercícios de força muscular dinâmica e exercícios de resistência muscular, foram utilizados para investigar os efeitos do bochecho de CHO sobre o desempenho. Considerando os possíveis efeitos do bochecho de CHO no retardo da queda do torque pico, no desenvolvimento de fadiga prematura e no aumento da potência que contribuem para um melhor desempenho físico, tem-se no bochecho de CHO uma potencial estratégia para exercícios de força. Porém, ainda pouco investigado. Assim, a presente dissertação apresenta um capítulo de revisão, abordando o efeito do bochecho de CHO sobre exercícios de alta intensidade, bem como, uma revisão sistemática com metanálise que avalia os estudos que investigaram o efeito do bochecho de CHO sobre a força e o endurance muscular.
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The effect of carbohydrate (CHO) mouth rinse on performance was first investigated in 2004, raising the hypothesis that CHO mouth rinse has its ergogenic effect through a central mechanism. From these findings, a heterogeneity of exercise protocols, such as cycling and running against the clock; sprints; intermittent exercises; high intensity exercises; isometric muscle strength exercises; dynamic muscle strength exercises and muscle resistance exercises, were used to investigate the effects of CHO mouth rinse on performance. Considering the possible effects of CHO rinsing in delaying the fall in peak torque, in the development of premature fatigue and in increasing power that contribute to a better physical performance, there is a CHO rinse potential strategy for strength exercises. However, still little investigated. Thus, this dissertation presents a review chapter, addressing the effect of CHO rinsing on high-intensity exercises, as well as a systematic review with meta-analysis that evaluates the studies that investigated the effect of CHO rinsing on strength and endurance. muscular.
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JOSE RODRIGUES DE PAIVA NETO
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AVALIAÇÃO DO EFEITO AGUDO DO ACETAMINOFENO NO ESTADO DE HIDRATAÇÃO, SENSAÇÕES TÉRMICAS E DOLOROSAS E CONTAGEM DE CÉLULAS SANGUÍNEAS APÓS EXERCÍCIO EM CONDIÇÕES TERMONEUTRAS.
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Orientador : GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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MEMBROS DA BANCA :
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SILVAN SILVA DE ARAÚJO
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EDUARDO SEIXAS PRADO
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GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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HENRIQUE FONSECA GOULART
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Data: 28/06/2021
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O exercício físico tem um impacto direto na termogênese e na resposta inflamatória do sistema imune. Em consequência disso, o organismo promoverá uma elevação do calor metabólico e poderão ocorrer desidratação e alterações na contagem das células sanguíneas. Paralelamente, a dor é um fator que pode interferir negativamente no desempenho. O acetaminofeno (ACT) tem comprovado efeito antipirético e analgésico e, apesar dos seus mecanismos de ação não estarem completamente elucidados, se apresenta como um recurso viável para tentar reduzir essas condições que restringem o desempenho. Porém, o uso indiscriminado desse fármaco pode levar a uma hepatotoxicidade. Sendo assim, compreender esses processos fisiológicos e hematológicos é fundamental para conhecer sua influência no desempenho esportivo. Dessa forma, o presente trabalho tem o propósito de revisar estudos que investigaram o efeito antipirético do ACT e sua relação com a hidratação, o efeito analgésico do ACT e sua relação com a dor e o desempenho esportivo, além de discutir o efeito da hepatotoxicidade do ACT e sua influência nas células sanguíneas. Posteriormente, será exposto o artigo original, que pretende avaliar o efeito agudo do ACT no estado de hidratação, sensações térmicas e dolorosas e contagem de células sanguíneas após exercício em condições termoneutras.
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Physical exercise has a direct impact on thermogenesis and the inflammatory response of the immune system. As a result, the body will promote an increase in metabolic heat and dehydration and changes in blood cell counts may occur. At the same time, pain is a factor that can negatively affect performance. Acetaminophen (ACT) has been shown to have an antipyretic and analgesic effect and, although its mechanisms of action are not fully understood, it is a viable resource to try to reduce these conditions that restrict performance. However, the indiscriminate use of this drug can lead to hepatotoxicity. Therefore, understanding these physiological and hematological processes is essential to understand their influence on sports performance. Thus, this study aims to review studies that investigated the antipyretic effect of ACT and its relationship with hydration, the analgesic effect of ACT and its relationship with pain and sports performance, in addition to discussing the effect of hepatotoxicity on ACT and its influence on blood cells. Subsequently, the original article will be exposed, which aims to assess the acute effect of ACT on hydration status, thermal and painful sensations and blood cell count after exercise in thermoneutral conditions.
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LARISSA SILVA DE ALBUQUERQUE
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AVALIAÇÃO DO IMPACTO DE ATIVIDADES DE EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL COMO ESTÍMULO AO DESENVOLVIMENTO INFANTIL EM CRIANÇAS DE COMUNIDADES EM VULNERABILIDADE SOCIAL
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Orientador : TELMA MARIA DE MENEZES TOLEDO FLORENCIO
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MEMBROS DA BANCA :
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TELMA MARIA DE MENEZES TOLEDO FLORENCIO
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MONICA LOPES DE ASSUNCAO
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REVILANE PARENTE DE ALENCAR BRITTO
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Data: 29/06/2021
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A primeira infância é um período importante na aquisição e recuperação de capacidades complexas para o desenvolvimento do potencial total da criança, devido a grande plasticidade cerebral. Pensando nessa fase, o presente estudo testou a hipótese de que ensinar mães atividades de Educação Alimentar e Nutricional (EAN) baseadas na metodologia dos Cuidados para o Desenvolvimento das Crianças (CDC) e na Alimentação Responsiva, no momento da alimentação da criança, seria uma boa estratégia para estimular o desenvolvimento e proporcionaria melhor resultado no teste de Triagem do Desenvolvimento Denver II (TTDDII). A partir de um ensaio clínico aleatório foram analisados 85 binômios mãe/filho, selecionados após avaliação antropométrica do estado nutricional e teste de anemia (HemoCue®) das crianças e divididos em grupo controle (GC) e grupo intervenção (GI). O TTDDII foi o processo de checagem metodológica escolhido para o acompanhamento do desenvolvimen to infantil e indentificação do risco de atrasos, no início e após 6 meses de intervenções. As mães dos dois grupos receberam instruções de como ensinar atividades de Educação Alimentar e Nutricional a seus filhos, apenas o grupo intervenção recebeu visista domiciliar quinzenal para observação do momento de interação. Faltando 3 meses para conclusão da pesquisa, as visitas presenciais foram suspensas por conta do isolamento social obrigatório fundamentado por Decreto para combate a pandemia do Covid 19. Desta forma, a intervenção passou a ser feita de forma virtual e a avaliação final foi adiada. A pandemia causou uma perda de 45,5% do número de binômios mãe/filho no grupo controle e 46,3% no grupo intervenção. O dado que mais se mostrou
discrepante foi o fato de que mães tabagistas e etilistas (P< 0,01) desistiram numa proporção significativamente maior que as que permaneceram até o final da pesquisa, dando indícios de que esses hábitos talvez prejudiquem o cuidado com a criança. No final da pesquisa a prevalência de suspeitos de atraso no grupo controle foi 45,8% e 27,3% no grupo intervenção (P=0,19), na regressão logística que incluiu o diagnóstico inicial de Denver como covariável o resultado permaneceu sem significância estatística (P=0,21). A pandemia em 2020 prejudicou o desenvolvimen to da pesquisa e a perda da amostra diminui as chances de ter significância estatística.
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Early childhood is an important period in the acquisition and recovery of complex abilities for the development of the child's full potential, due to the great cerebral plasticity. Thinking about this phase, the present study tested the hypothesis that teaching mothers Food and Nutrition Education (FNE) activities based on the methodology of Care for Child Development (CCD) and responsive feeding, at the moment of feeding the child, would be a good strategy to stimulate development and would provide a better result in the Denver II Development Screening test (TTDDII). From a randomized clinical trial, 85 mother/child binomials were analyzed, selected after anthropometric assessment of the nutritional status and anemia test (HemoCue®) of the children, divided into a control group (CG) and an intervention group (IG). TTDDII was the methodological checking process chosen to monitor child development and identify the risk of delays, at the beginning and after 6 months of interventions. The mothers of both groups received instructions on how
to teach Food and Nutrition Education activities to their children, but only the intervention group received fortnightly home visits to observe the moment of interaction. With 3 months remaining to complete the survey, face-to-face visits were suspended due to the mandatory social isolation based on a Decree to combat the Covid 19 pandemic. Thus, the intervention started to be done in a virtually and the final atropometric evaluation was postponed. The pandemic caused a 45.5% loss in the number of mother/child binomials in the control group and 46.3% in the intervention group. The most discrepant data was the fact that smoking and alcoholic mothers (P <0.01) gave up in a significantly higher proportion than those who remained until the end of the research, indicating that these habits may impair child care. At the end of the research, the prevalence of suspects of delay in the control group was 45.8% and 27.3% in the intervention group (P = 0.19), in the logistic regression that included the initial diagnosis of Denver as a covariable, the result remained without statistical significance (P = 0.21). The pandemic in 2020 hampered the development of the research and the sample loss decreases the chances of having statistical significance.
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MARLA DE CERQUEIRA ALVES
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CÚRCUMA E DOENÇA INFLAMATÓRIA INTESTINAL: UMA REVISÃO SISTEMÁTICA DE ESTUDOS EM MODELOS ANIMAIS E HUMANOS E UMA METANÁLISE DE ESTUDOS RANDOMIZADOS
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Orientador : FABIANA ANDREA MOURA
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MEMBROS DA BANCA :
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FABIANA ANDREA MOURA
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JULIANA CELIA DE FARIAS SANTOS
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MARILIA OLIVEIRA FONSECA GOULART
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NASSIB BEZERRA BUENO
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ORLANDO ROBERTO PIMENTEL DE ARAUJO
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RAPHAELA COSTA FERREIRA LEMOS
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Data: 01/07/2021
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A doença inflamatória intestinal (DII) é uma manifestação inflamatória crônica, caracterizada por episódios de atenuação e agudização de sintomas. Compreende a doença de Crohn (DC) e a colite ulcerativa idiopática (CUI). Tem caráter multifatorial, havendo contribuição de fatores ambientais, microbiota intestinal, susceptibilidade genética individual, fatores imunológicos e psicológicos, com destaque para o papel da inflamação e do estresse oxidativo no seu surgimento. O tratamento medicamentoso, que é utilizado de maneira prolongada pelos pacientes, pode cursar com o aparecimento de efeitos adversos, dependência e/ou refratariedade à doença. Estudos têm apontado que compostos com efeito antioxidante podem ser considerados um tratamento alternativo complementar para a DII. Neste contexto, destaca-se a Curcuma longa, um arbusto perene cujo rizoma é composto, entre outras substâncias, por polifenóis chamados de curcuminóides, sendo a curcumina, o de maior atividade biológica. Este polifenol lipossolúvel apresenta ação antioxidante e interage com vários fatores de transcrição gênica, enzimas, citocinas inflamatórias, proteínas, fatores de crescimento e receptores, e adicionalmente, não apresenta toxicidade, mesmo em altas doses, como apontam estudos em modelos animais e em humanos. Visando contribuir com a análise da eficácia do uso oral de Curcuma longa e seus curcuminóides na DII, esta dissertação apresenta inicialmente uma revisão de literatura, que descreve as características da DII, o tratamento convencional e implicações da utilização prolongada, o tratamento alternativo complementar, a caracterização da atividade antioxidante e anti-inflamatória dos compostos da Curcuma longa e os mecanismos de ação na DII. O artigo principal é uma revisão sistemática com metanálise, cujo objetivo foi identificar os efeitos da Curcuma longa, curcumina ou outros curcuminóides sobre sintomas e alterações metabólicas em pacientes e modelos animais de DII. Para esta revisão, foi realizada uma busca nas bases de dados PubMed, Science Direct, LILACS, CENTRAL e Clinical Trials até janeiro de 2021. Foram utilizadas as palavras-chave: " inflammatory bowel disease", “ulcerative colitis", "colitis", "Crohn Disease", "curcumin”, "curcuma", "turmeric" e "Indian saffron". Artigos com modelos experimentais de colite e ensaios clínicos randomizados (ECRs) foram elegíveis. O desfecho primário foi remissão clínica e o secundário remissão endoscópica. De 997 registros encontrados, foram incluídos 62, sendo 54 com modelos animais e 8 ECRs, dos quais 5 foram incluídos na metanálise. 50 estudos (92,59%) em animais observaram melhora da atividade macroscópica, histológica e/ou funcional e 81,48% (n = 44) identificaram diminuição de biomarcadores oxidativos e/ou inflamatórios em animais tratados com curcumina. Entre os
ECRs, a análise de intenção em tratar mostrou que a curcumina oral, associada ao tratamento farmacológico tradicional, foi eficaz na indução da remissão clínica (n=281, RR: 3,15 IC 95% [1,22 - 8,10] p = 0,0017; i² = 72,2%, p = 0,006) e resposta clínica (n=259, RR: 1,60 IC 95% [1,09 - 2,35] p = 0,0017; i² = 59,7%, p = 0,042); mas não na remissão endoscópica (n= 161, RR: 2,91 IC 95% [0,58 – 14,58] p = 0,195; i² = 72,7%, p = 0,026). Os resultados encontrados confirmam que a prescrição oral de Curcuma longa ou curcumina, quando associada à terapia medicamentosa, é eficaz no tratamento de pacientes com DII.
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Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic inflammatory manifestation characterized by episodes of attenuation and sharpness of symptoms. It comprises Crohn's disease (CD) and idiopathic ulcerative colitis (UC). It has a multifactorial character, with contribution of environmental factors, intestinal microbiota, individual genetic susceptibility, immunological and psychological factors, with emphasis on the role of inflammation and oxidative stress in its emergence. Drug treatment, which is used for a prolonged time by patients, may occur with the appearance of adverse effects, dependence and/or refractoriness to the disease. Studies have pointed out that compounds with antioxidant effect can be considered a complementary alternative treatment for IBD. In this context, Curcuma longa stands out, a perennial shrub whose rhizome is composed, among other substances, by polyphenols called curcuminoids, being curcumin, the one with the highest biological activity. This liposoluble polyphenol has antioxidant action and interact with various gene transcription factors, enzymes, inflammatory cytokines, proteins, growth factors and receptors, and additionally, does not present toxicity, even in high doses, as indicated by studies in animal models and in humans. Aiming to contribute to the analysis of the efficacy of oral use of Curcuma longa and its curcuminoids in IBD, this dissertation presents initially a literature review, which describes the characteristics of IBD, conventional treatment and implications of prolonged use, complementary alternative treatment, characterization of antioxidant and ani-inflammatory activity of Curcuma longa compounds and mechanisms of action in IBD. The main article is a systematic review with meta-analysis, whose objective was to identify the effects of Curcuma longa, curcumin or other curcuminoids on metabolic symptoms and alterations in patients and animal models of IBD. For this review, a search was carried out in the databases PubMed, Science Direct, LILACS, CENTRAL e Clinical Trials until January 2021. The following keywords were used:" inflammatory bowel disease", “ulcerative colitis", "colitis", "Crohn Disease", "curcumin”, "curcuma", "turmeric" e "Indian saffron". Articles with experimental models of colitis and randomized clinical trials (RCTs) were eligible. The primary outcome was clinical remission and secondary endoscopic remission. Of the 997 records found, 62 articles were included, 54 with animal models and 8 RCTss, of which 5 were included in the meta-analysis. 50 studies (92.59%) in animals, they observed improvement in macroscopic, histological and/or functional activity and 81.48% (n = 44) identified a decrease in oxidative and/or inflammatory biomarkers in animals treated with curcumin. Among the RCTs, the analysis of intent to treat showed that oral curcumin, associated with traditional
pharmacological treatment, was effective in inducing clinical remission (n=281, RR: 3,15 CI 95% [1,22 - 8,10] p = 0,0017; i² = 72,2%, p = 0,006) and clinical response (n=259, RR: 1,60 CI 95% [1,09 - 2,35] p = 0,0017; i² = 59,7%, p = 0,042); but not in endoscopic remission (n= 161, RR: 2,91 CI 95% [0,58 – 14,58] p = 0,195; i² = 72,7%, p = 0,026). The results found confirm that the oral prescription of Curcuma longa or curcumin, when associated with drug therapy, is effective in the treatment of patients with IBD.
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FERNANDA GENY CALHEIROS SILVA
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Desenvolvimento e caracterização de microencapsulados enriquecidos com extrato lipídico de açaí (Euterpe oleracea)
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Orientador : TICIANO GOMES DO NASCIMENTO
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MEMBROS DA BANCA :
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TICIANO GOMES DO NASCIMENTO
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GISELDA MACENA LIRA
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CAROLINA LIMA CAVALCANTI DE ALBUQUERQUE
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VITOR LUIZ DE MELO SILVA
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Data: 20/07/2021
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O açaí (Euterpe oleracea) ganhou destaque por ser uma fruta de baga amplamente consumida e com capacidade antioxidante comprovada, diretamente relacionada a sua composição lipídica. As substâncias antioxidantes lipídicas são altamente lábeis, o que demanda investigação em torno de técnicas de secagem, como o Spray-dryer e liofilização, a fim de aumentar o tempo de prateleira e minimizar a decomposição dos compostos. O presente trabalho foi estruturado em formato de artigos, sendo o primeiro artigo de revisão e um artigo original. Através da busca em literatura, evidenciou-se a composição lipídica do açaí rica em ácidos graxos poli-insaturados, a exemplo dos ácidos oleico e palmítico, além de α-tocoferóis e carotenoides, que apresentam elevado poder biológico, atuando no combate ao estresse oxidativo e processo inflamatório, culminando com efeitos benéficos sob síndrome metabólica, hipertensão, hiperlipidemias e hepatopatias. O segundo trata acerca da microencapsulação do extrato lipídico de açaí, por meio das técnicas de Spray-dryer, secagem em estufa e liofilização, bem como sua caracterização química e físico-química. Para tanto, diferentes experimentos foram realizados, a exemplo da varredura das amostras por ultravioleta, cromatografia gasosa, cromatografia líquida de alta eficiência, ensaios antioxidantes pelo método de DPPH e TBARS, microscopia eletrônica de varredura, espectroscopia de infravermelho com transformada de Fourier e ensaios térmicos. Entre os achados, foi possível identificar, no óleo de açaí, uma composição rica em ácidos graxos insaturados, bem como tocoferóis e carotenoides, além de evidenciar que as técnicas de secagem atuam diretamente sobre essa composição, preservando-a, no caso da liofilização, e degradando-a, no caso da secagem em estufa e por spray-dryer. Em termos antioxidantes, o óleo de açaí mostrou elevada atividade antioxidante (dose-dependente) e o ensaio de TBARS evidenciou, ainda, que a oxidação lipídica foi mais evidente em amostras submetidas ao aquecimento, salientando os benefícios da liofilização nessa espécie de óleo vegetal. O não aquecimento dos microencapsulados promoveu, ainda, similaridades ao óleo bruto, quando avaliados os resultados para ensaios térmicos e em espectroscopia, com maior preservação dos compostos lipídicos presente no material encapsulado. Evidenciou-se a importância das técnicas de secagem sem emprego de calor (liofilização) e ausência de luz, promovendo a preservação dos compostos lipídicos saturados e insaturados, minimização da ocorrência de oxidação lipídica, além de ser uma técnica que favorece a entrega ao consumidor de um produto seguro, com potenciais benefícios à saúde.
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Açaí (Euterpe oleracea) gained prominence for being a widely consumed berry fruit with proven antioxidant capacity, directly related to its lipid composition. Lipid antioxidant substances are highly labile, which requires investigation into drying techniques, such as spray-dryer and lyophilization, in order to increase shelf life and minimize compound decomposition. The present work was structured in article format, being the first review article and an original article. Through the literature search, the lipid composition of açaí, rich in polyunsaturated fatty acids, such as oleic and palmitic acids, in addition to α-tocopherols and carotenoids, which have high biological power, acting to combat oxidative stress, was evidenced. and inflammatory process, culminating with beneficial effects on metabolic syndrome, hypertension, hyperlipidemias and liver diseases. The second deals with the microencapsulation of the açaí lipid extract, through the techniques of Spray-dryer, oven drying and lyophilization, as well as its chemical and physical-chemical characterization. For this purpose, different experiments were carried out, such as scanning the samples by ultraviolet, gas chromatography, high performance liquid chromatography, antioxidant tests by the DPPH and TBARS method, scanning electron microscopy, infrared spectroscopy with Fourier transform and thermal tests. Among the findings, it was possible to identify, in açaí oil, a composition rich in unsaturated fatty acids, as well as tocopherols and carotenoids, in addition to showing that the drying techniques act directly on this composition, preserving it, in the case of lyophilization, and degrading it, in the case of drying in an oven and by spray-dryer. In terms of antioxidants, açaí oil showed high antioxidant activity (dose-dependent) and the TBARS assay also showed that lipid oxidation was more evident in samples subjected to heating, highlighting the benefits of lyophilization in this species of vegetable oil. The non-heating of the microencapsulates also promoted similarities to crude oil, when the results of thermal and spectroscopy tests were evaluated, with greater preservation of the lipid compounds present in the encapsulated material. The importance of drying techniques without the use of heat (lyophilization) and absence of light was highlighted, promoting the preservation of saturated and unsaturated lipid compounds, minimizing the occurrence of lipid oxidation, in addition to being a technique that favors the delivery to the consumer of a safe product with potential health benefits.
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JENIFFER MCLAINE DUARTE DE FREITAS
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OBTENÇÃO E CARACTERIZAÇÃO DE MICROCÁPSULAS CONTENDO EXTRATO DE PRÓPOLIS MARROM-ESVERDEADA DA REGIÃO DE UNIÃO DOS PALMARES-ALAGOAS
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Orientador : TICIANO GOMES DO NASCIMENTO
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MEMBROS DA BANCA :
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ABEL BARBOSA LIRA NETO
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GISELDA MACENA LIRA
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TICIANO GOMES DO NASCIMENTO
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Data: 28/07/2021
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A própolis é uma substância resinosa de composição complexa, formada por material gomoso e balsâmico, coletada por abelhas (Apis melífera) de diferentes tipos de árvores. A própolis tem sido objeto de estudos farmacológicos devido às suas propriedades antibacteriana, antifúngica, antiviral, antiinflamatória, hepatoprotetora, antioxidante, antitumoral, imunomodulatória. A microencapsulação permite prevenir a perda de substâncias por oxidação ou volatilização, além de controlar a liberação de aromas, perda de nutrientes e preservar a cor e o sabor do agente encapsulado. Neste trabalho será estudado pela primeira vez a composição, propriedades químicas, biológicas e a microencapsulação utilizando Spray Dryer da própolis marromesverdeada de União dos Palmares-Alagoas. O objetivo do presente trabalho foi preparar e caracterizar microcápsulas com extrato de própolis marrom-esverdeada e avaliar os múltiplos constituintes presentes, estes analisados por métodos analíticos como UV-vis, UFLC-DAD-UV, GC-MS, FTIR, MEV, Análise Térmica, teor de flavonoides e fenóis totais, atividade antioxidante e atividade antibacteriana. O extrato de própolis marrom-esverdeada e as microcápsulas contendo extrato de propolis marrom-esverdeada de Alagoas apresentaram em sua composição teor de flavonoides totais de 5,15% e 1,13%, fenóis totais de 14,16 e 4,81% em termos de ácido gálico, fenóis totais de 16,53% e 6,00% em temos de catequina, atividade antioxidante com valores de IC50 de 13,77 µg/mL e 60,80 µg/mL, respectivamente. A Cromatografia líquida de ultra-eficiência (UFLC-DAD-UV-Vis) identificou presença de ácido clorogênico, ácido caféico, ácido ferúlico, ácido p-coumárico, naringenina, luteolina e kaempferol. Os dados de MEV e FTIR demonstrou encapsulação dos compostos fenólicos da própolis marrom-esverdeada de Alagoas e a análise térmica mostrou a termo-estabilidade dos extratos estudados. As frações diclorometano enriquecidas com flavonoides do extrato bruto e microcápsulas demonstraram atividade antibacteriana contra Staphylococcus aureus (ATCC 33591) e Providencia rettgeri (ATCC 29944). Os dados deste trabalho demonstram os potenciais e propriedades biológicas da própolis marrom-esverdeada de Alagoas, bem como de seus produtos sólidos spray-dryer.
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Propolis is a resinous substance of complex composition, formed by gummy and balsamic material, collected by bees (Apis mellifera) from different types of trees. Propolis has been the object of pharmacological studies due to its antibacterial, antifungal, antiviral, antiinflammatory, hepatoprotective, antioxidant, antitumor and immunomodulatory properties. Microencapsulation allows preventing the loss of substances by oxidation or volatilization, in addition to controlling the release of aromas, loss of nutrients and preserving the color and flavor of the encapsulated agent. In this work, the composition, chemical and biological properties and microencapsulation using Spray Dryer of greenish-brown propolis from União dos Palmares-Alagoas were studied for the first time. The objective of this work was to prepare and characterize microcapsules with greenish-brown propolis extract and evaluate the multiple constituents present, these analyzed by analytical methods such as UV-vis, UFLC-DAD-UV, GCMS, FTIR, SEM, Thermal Analysis , content of flavonoids and total phenols, antioxidant activity and antibacterial activity. The greenish-brown propolis extract and the microcapsules containing greenish-brown propolis extract from Alagoas presented a total flavonoid content of 5.15% and 1.13%, total phenols of 14.16 and 4.81% in in terms of gallic acid, total phenols of 16.53% and 6.00% in terms of catechin, antioxidant activity with IC50 values of 13.77 µg/mL and 60.80 µg/mL, respectively. Ultra-Efficiency Liquid Chromatography (UFLC-DAD-UV-Vis) identified the presence of chlorogenic acid, caffeic acid, ferulic acid, p-coumaric acid, naringenin, luteolin and kaempferol. The SEM and FTIR data showed encapsulation of phenolic compounds from the greenish-brown propolis from Alagoas and the thermal analysis showed the thermostability of the studied extracts. The dichloromethane fractions enriched with flavonoids from the crude extract and microcapsules demonstrated antibacterial activity against Staphylococcus aureus (ATCC 33591) and Providencia rettgeri (ATCC 29944). The data from this work demonstrate the potentials and biological properties of the greenish-brown propolis from Alagoas, as well as its spray-dryer solid products.
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AMANDA DE ARAUJO LIMA
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Disponibilidade do ferro da alimentação escolar dos Centros Municipais de Educação Infantil de Maceió-AL
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Orientador : TEREZINHA DA ROCHA ATAIDE
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MEMBROS DA BANCA :
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ILMA KRUZE GRANDE DE ARRUDA
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NASSIB BEZERRA BUENO
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TEREZINHA DA ROCHA ATAIDE
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Data: 31/08/2021
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A anemia ferropriva continua sendo um problema de saúde pública em crianças menores de cinco anos, mulheres em idade fértil e gestantes, cujas consequências podem repercutir ao longo dos anos. Com isso, a presente dissertação objetivou realizar uma revisão narrativa acerca dos algoritmos e modelos qualitativos disponíveis na literatura para estimar a disponibilidade do ferro dietético, ou seja, a quantidade de ferro absorvível, e avaliar a disponibilidade do ferro da alimentação escolar dos Centros Municipais de Educação Infantil (CMEI), de Maceió-AL. Este trabalho consistiu em três etapas, a saber: 1) revisão narrativa acerca dos algoritmos e modelos qualitativos disponíveis na literatura para estimar o ferro disponível; 2) seleção dos algoritmos a serem utilizados na segunda etapa da dissertação; 3) avaliação da disponibilidade do ferro da alimentação escolar dos CMEI de Maceió-AL. Foram encontrados 18 algoritmos e 2 modelos qualitativos para estimar a disponibilidade do ferro, ao longo de 39 anos, entre 1978 e 2017. Os algoritmos selecionados foram: Monsen e Balintfy (1982), Singer et al. (1982), Du et al. (2000) e Rickard et al. (2009). As estimativas da disponibilidade do ferro da alimentação escolar, obtidas em cada um dos quatro algoritmos, foram expressas como média e erro padrão médio. Realizaram-se análise de correlação entre as estimativas, seguida do teste de análise com medidas repetidas (ANOVA) para comparar as estimativas, e do teste de Bland-Altman para verificar a concordância dos resultados. Também foi realizada análise de correlação entre os constituintes da dieta para avaliar o cardápio proposto. As estimativas de ferro absorvível variaram entre 0,23 e 0,44 mg/dia, e a estimativa de eficiência de absorção variou entre 4,8% e 9,7%. Ao comparar as estimativas com as recomendações nutricionais, constatou-se que, embora a quantidade de ferro total tenha aparentemente atendido às recomendações de ferro das crianças assistidas pelos CMEI, na grande maioria dos dias analisados, a quantidade de ferro absorvível não atendeu às recomendações nutricionais adotadas pelo PNAE. Com base no teste de Bland-Altman, verificou-se que o par de algoritmos de Monsen e Balinfty (1982) e Rickard et al. (2009) apresentaram a maior concordância entre si. Os resultados do presente estudo, associados à facilidade de sua aplicação, permitem recomendar o algoritmo de Monsen e Balinfty (1982) como o de escolha, no contexto aqui investigado. Já a análise de correlação entre os constituintes das refeições demonstrou que tecido animal (TA) e ferro não heme (FNH) apresentaram correlação positiva moderada (r = 0,42; p < 0,05), enquanto que TA e cálcio (r = -0,54) e cálcio e ácido fítico (r = -0,46) apresentaram correlação negativa moderada (p <0,05). Conclui-se que a quantidade de ferro disponível na alimentação escolar estimada neste estudo não atende, na grande maioria dos dias, às recomendações nutricionais adotadas pelo PNAE. Além disso, a análise dos constituintes do cardápio confirmou a necessidade de adotar estratégias para aumentar a disponibilidade do ferro na alimentação escolar, como associar o consumo de FNH e ácido ascórbico e reduzir a presença de fatores inibidores, principalmente em refeições com maiores quantidades de ferro.
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Iron deficiency anemia remains a public health problem in children under the age of five, women of childbearing age and pregnant women, whose consequences can reverberate over the years. Thus, this dissertation aimed to carry out a narrative review of the algorithms and qualitative models available in the literature to estimate the availability of dietary iron, that is, the amount of absorbable iron, and to assess the availability of iron in school meals at the Municipal Centers of Infant Education (CMEI), from Maceió-AL. This work consisted of three stages, namely: 1) narrative review of the algorithms and qualitative models available in the literature to estimate available iron; 2) selection of algorithms to be used in the second stage of the dissertation; 3) evaluation of the availability of iron in the school meals of the CMEI in Maceió-AL. Eighteen algorithms and 2 qualitative models were found to estimate iron availability, over 39 years, between 1978 and 2017. The selected algorithms were: Monsen and Balintfy (1982), Singer et al. (1982), Du et al. (2000) and Rickard et al. (2009). Estimates of the availability of iron in school meals, obtained in each of the four algorithms, were expressed as mean and mean standard error. Correlation analysis was performed between the estimates, followed by the analysis test with repeated measures (ANOVA) to compare the estimates, and the Bland-Altman test to verify the agreement of the results. Correlation analysis between diet constituents was also performed to evaluate the proposed menu. Absorbable iron estimates ranged from 0.23 to 0.44 mg/day, and the estimated absorption efficiency ranged from 4.8% to 9.7%. When comparing the estimates with the nutritional recommendations, it was found that, although the amount of total iron apparently met the iron recommendations of the children assisted by the CMEI, on the vast majority of the days analyzed, the amount of absorbable iron did not meet the nutritional recommendations adopted by the PNAE. Based on the Bland-Altman test, it was found that the pair of algorithms by Monsen and Balinfty (1982) and Rickard et al. (2009) showed the greatest agreement with each other. The results of the present study, associated with the ease of its application, allow us to recommend the algorithm of Monsen and Balinfty (1982) as the one of choice, in the context investigated here. The correlation analysis between the constituents of the meals showed that animal tissue (AT) and non-heme iron (FNH) showed a moderate positive correlation (r = 0.42; p <0.05), while TA and calcium (r = -0.54) and calcium and phytic acid (r = -0.46) showed a moderate negative correlation (p<0.05). It is concluded that the amount of iron available in school meals estimated in this study does not meet, on most days, the nutritional recommendations adopted by the PNAE. In addition, the analysis of the menu's constituents confirmed the need to adopt strategies to increase the availability of iron in school meals, such as associating the consumption of FNH and ascorbic acid and reducing the presence of inhibitory factors, especially in meals with higher amounts of iron.
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RAISSA MILENA SILVA FREITAS
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Comensalidade e padrão alimentar em adolescentes: uma análise a partir da modelagem de equações estruturais
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Orientador : RISIA CRISTINA EGITO DE MENEZES
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MEMBROS DA BANCA :
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JONAS AUGUSTO CARDOSO DA SILVEIRA
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NATHALIA PAULA DE SOUZA
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THAYSA BARBOSA CAVALCANTE BRANDAO
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Data: 21/09/2021
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O estudo teve como objetivo avaliar, por meio do MEE, a influência da comensalidade sob o padrão alimentar dos adolescentes brasileiros a partir de dados da terceira edição da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE), realizada em 2015. A PeNSE é um inquérito transversal de plano amostral probabilístico complexo com representatividade para adolescentes de escolas públicas e privadas no Brasil. Foi elaborado um modelo teórico, com base em recomendações do Guia Alimentar Para a População Brasileira, utilizando a modelagem de equações estruturais (estratificado por sexo) para investigar a relação entre as características sociodemográficas, higiene e satisfação corporal e comensalidade, e sua influência sobre o padrão alimentar de adolescentes. Para o sexo masculino, a idade interfere, de maneira significativa e inversamente proporcional, na prática de comensalidade (CP: -0.28, p: 0.00). Com relação ao sexo feminino, a insatisfação corporal se mostrou associada negativamente à comensalidade em maior efeito quando comparada ao sexo masculino (CP: -0.30, p: 0.00). A comensalidade apresentou influência positiva, sobre o padrão alimentar saudável para o sexo masculino (CP: 0.42, p: 0.00) e feminino (CP: 0.62, p: 0.00). Em conclusão, os resultados apontam que a comensalidade influencia o padrão dos adolescentes, se comportando de modo distinto entre os sexos. Esses resultados divergentes sugerem a necessidade de intervenções específicas para cada sexo. Devido a importância da temática abordada novas investigações a respeito do papel protetor da comensalidade sobre padrões alimentares de adolescentes se fazem necessárias.
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The study aimed to evaluate, through the MEE, the influence of commensality on the dietary pattern of Brazilian teenagers based on third edition data from National School Health Survey (Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar - PeNSE), carried out in 2015. PeNSE is a survey cross-sectional study of a complex probabilistic sampling plan with representation for adolescents from public and private schools in Brazil. A theoretical model was developed, based on recommendations in the Food Guide for the Brazilian Population, using structural equation modeling (stratified by sex) to investigate the relationship between sociodemographic characteristics, hygiene and body satisfaction and commensality, and their influence on teenagers’ eating pattern. For males, age interferes in a significant and inversely proportional way, in the practice of commensality (CP: -0.28, p: 0.00). Regarding females, body dissatisfaction was negatively associated with commensality, with greater effect when compared to males (CP: -0.30, p: 0.00). Commensality had a positive influence on the healthy eating pattern for males (CP: 0.42, p: 0.00) and females (CP: 0.62, p: 0.00). In conclusion, the results show that commensality influences the pattern of adolescents, behaving differently between genders. These divergent results suggest the need for gender-specific interventions. Due to the importance of the theme addressed, further investigations into the protective role of commensality on adolescents' eating patterns are necessary.
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MONISE OLIVEIRA SANTOS
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PERFIL CLÍNICO NUTRICIONAL DE INDIVÍDUOS COM RISCO PARA CÂNCER COLORRETAL
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Orientador : FABIANA ANDREA MOURA
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MEMBROS DA BANCA :
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FABIANA ANDREA MOURA
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GLAUCEVANE DA SILVA GUEDES
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TELMA MARIA DE MENEZES TOLEDO FLORENCIO
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Data: 28/09/2021
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Atualmente o câncer colorretal (CCR) é o terceiro câncer mais incidente e o segundo que mais mata no mundo. No Brasil, esta neoplasia também possui altas taxas de incidência e mortalidade. O CCR possui etiologia complexa e multifatorial, compreendendo interações entre fatores genéticos e ambientais. A maioria dos casos são de origem esporádica, sem a presença de síndrome hereditária ou história familiar associada, devido, sobretudo, a fatores de risco ambientais. A tumorigênese colorretal acontece em quatro estágios contínuos: iniciação, promoção, progressão e metástase, o percurso da iniciação até a progressão da doença dura décadas, possibilitando a prevenção efetiva da doença. Assim, a redução da incidência e mortalidade do CCR pode ser alcançada a partir da adoção de diferentes estratégias de prevenção, que incluem, principalmente, a redução dos fatores de risco e adesão às recomendações de estilo de vida saudável, e o rastreamento da doença, a fim de detectar precocemente o câncer ou lesões pré-neoplásicas. Este contexto motivou a realização desta dissertação, que está dividida em um capítulo de revisão de literatura, abordando sobre a epidemiologia, etiologia, incluindo fatores genéticos e ambientais, bem como estratégias de prevenção da doença, além de um artigo original. O artigo tem como objetivo avaliar o perfil clínico nutricional de indivíduos em risco médio rastreados para o CCR residentes na cidade de Piranhas/Alagoas. Estudo transversal, conduzido de setembro a outubro de 2020, com indivíduos de médio risco para o CCR, de ambos os sexos e idades entre 50 e 70 anos. Os participantes realizaram rastreamento para o CCR com teste imunoquímico fecal (FIT) e colonoscopia. Foram coletados dados pessoais, socioeconômicos, clínicos, de estilo de vida e avaliação nutricional. A avaliação nutricional foi realizada através de dados antropométricos (peso, altura, circunferência do braço e prega cutânea tricipital), composição corporal (bioimpedância) e exame físico. Foi realizada análise descritiva das frequências dos dados e dicotomização segundo a presença ou não de excesso de peso, seguida da comparação de médias e medianas e das frequências por qui-quadrado ou teste exato de Fisher. No total, 82 pessoas aceitaram realizar a avaliação clínica nutricional, a maioria do sexo feminino (56,1%; n=46), adultos (56,1%; n=46), com média de idade de 59,02 anos (±6,30 DP). Foram identificadas lesões pré-cancerígenas em 54,5% (n=42) dos rastreados, 52,4% (n=43) eram tabagista ou ex-tabagista e 65,9% (n=54) não praticavam nenhuma atividade física. A avaliação nutricional demonstrou que 64,6% (n=53) estavam com excesso de peso pelo índice de massa corporal (IMC). Em contrapartida, os marcadores de massa muscular, % de adequação da circunferência muscular do braço (CMB) e massa muscular corporal (Kg), mostrou que 32,9% (n=27) e 47,6% (n=39) dos indivíduos estavam com depleção muscular, respectivamente. Sobretudo os participantes com excesso de peso apresentavam, paralelamente, menor massa muscular e água corporal total (p<0,05), sugerindo obesidade sarcopência nessa população. A obesidade é um dos principais fatores de risco para o CCR, quando concomitante a sarcopenia, favorece a piores desfechos para saúde. Nesse contexto, as evidências mostram a necessidade de avaliar a composição muscular em pessoas com obesidade, sobretudo, por outros métodos de avaliação da composição corporal. Desta forma, nossos resultados se somam as evidências sobre a importância da população ser orientada sobre o rastreamento e adesão as recomendações de estilo de vida saudável, principalmente estratégias voltadas para o controle de peso e a prática de atividade física.
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Currently, colorectal cancer (CCR) is the third most incident cancer and the second most killing in the world. In Brazil, this neoplasm also has high incidence and mortality rates. RCC has a complex and multifactorial etiology, comprising interactions between genetic and environmental factors. Most cases are of sporadic origin, without the presence of hereditary syndrome or associated family history, mainly due to environmental risk factors. Colorectal tumorigenesis takes place in four continuous stages: initiation, promotion, progression and metastasis, the course from initiation to disease progression lasting decades, enabling effective disease prevention. Thus, the reduction in the incidence and mortality of CCR can be achieved by adopting different prevention strategies, which mainly include the reduction of risk factors and adherence to healthy lifestyle recommendations, and screening for the disease, in order to detect cancer or pre-neoplastic lesions early. This context motivated this dissertation, which is divided into a literature review chapter, addressing epidemiology, etiology, including genetic and environmental factors, as well as disease prevention strategies, in addition to an original article. The article aims to evaluate the clinical nutritional profile of individuals at medium risk screened for CRC residing in the city of Piranhas/Alagoas. Cross-sectional study, conducted from September to October 2020, with individuals at medium risk for CRC, of both sexes and aged between 50 and 70 years. Participants were screened for CCR with fecal immunochemical testing (FIT) and colonoscopy. Personal, socioeconomic, clinical, lifestyle and nutritional assessment data were collected. Nutritional assessment was performed using anthropometric data (weight, height, arm circumference and triceps skinfold), body composition (bioimpedance) and physical examination. Descriptive analysis of data frequencies and dichotomization according to the presence or absence of overweight was performed, followed by comparison of means and medians and frequencies by chi-square or Fisher's exact test. In total, 82 people agreed to undergo the clinical nutritional assessment, most of them female (56.1%; n=46), adults (56.1%; n=46), with a mean age of 59.02 years ( ±6.30 SD). Pre-cancerous lesions were identified in 54.5% (n=42) of those screened, 52.4% (n=43) were smokers or former smokers and 65.9% (n=54) did not practice any physical activity. Nutritional assessment showed that 64.6% (n=53) were overweight according to body mass index (BMI). On the other hand, the muscle mass, % adequacy of arm muscle circumference (AMC) and body muscle mass (Kg) markers showed that 32.9% (n=27) and 47.6% (n=39) of the subjects were muscle depleted, respectively. Above all, overweight participants had, in parallel, lower muscle mass and total body water (p<0.05), suggesting sarcopency obesity in this population. Obesity is one of the main risk factors for CRC, when concomitant with sarcopenia, it favors worse health outcomes. In this context, evidence shows the need to assess muscle composition in people with obesity, especially by other methods of assessing body composition. Thus, our results add to the evidence on the importance of the population being oriented about screening and adherence to healthy lifestyle recommendations, especially strategies aimed at weight control and the practice of physical activity.
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RENATA ELYONARA DE SOUSA CARVALHO
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Reprodutibilidade de um instrumento simplificado para triagem de insegurança alimentar em famílias brasileiras
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Orientador : JONAS AUGUSTO CARDOSO DA SILVEIRA
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MEMBROS DA BANCA :
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SILVIA DO AMARAL RIGON
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HAROLDO DA SILVA FERREIRA
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JONAS AUGUSTO CARDOSO DA SILVEIRA
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Data: 30/09/2021
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A insegurança alimentar (IA) vem atingindo um número cada vez maior de famílias brasileiras nos últimos anos, sendo caracterizada pela falta de acesso regular e permanente a alimentos de qualidade em quantidade suficiente. As consequências resultantes dessa condição envolvem piora do estado nutricional, mental, e da saúde como um todo. A Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA) é uma importante ferramenta de mensuração da IA, fornecendo informações sobre a percepção/experiência de fome de um domicílio brasileiro. A EBIA faz parte da rotina de coleta de dados de inquéritos nacionais de larga escala e de pesquisas regionais e locais. Porém, devido à natureza e finalidade dessas pesquisas, observa-se que a identificação individual de famílias que precisam de auxílio imediato fica prejudicada. Dessa forma, a utilização de um instrumento suscinto de rastreio de IA baseado na EBIA agilizaria na identificação dessas famílias, por meio de sua incorporação na rotina de atividades clínicas e assistenciais. Pensando nisso, pesquisadores brasileiros desenvolveram a Triagem para Risco de Insegurança Alimentar (TRIA), um instrumento para rastrear famílias com crianças menores de 5 anos em risco de IA. Estudos adicionais são necessários para avaliar a aplicabilidade da TRIA em domicílios com outras configurações. Diante desse contexto, foi elaborada a presente dissertação com a finalidade de contribuir com o entendimento da IA, bem como fornecer subsídios para a sua avaliação, monitoramento e enfrentamento no Brasil. Para tal foi realizada uma revisão da literatura, abordando aspectos da IA, e produzido um artigo original. Este último teve por objetivo testar a reprodutibilidade da TRIA, analisando seu desempenho em diferentes estratos da população brasileira. Para tanto foram calculados sensibilidade, especificidade, valor preditivo positivo (VPP), valor preditivo negativo (VPN) e acurácia dos 2-itens em comparação com padrão-ouro, a EBIA completa de 14-itens, utilizando dados da Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios (PNAD-2013). Em adição, foi gerado um gráfico com o VPP ajustado pela prevalência de IA para cada estado brasileiro. A validade convergente do instrumento testou a força da associação entre a IA e variáveis alimentares. A combinação das questões 2 e 4 foi a que apresentou o melhor desempenho em todos os estratos populacionais analisados, fornecendo sensibilidade ≥86%, especificidade ≥87%, acurácia ≥88%, VPP ≥62% e VPN ≥97%, confirmando a reprodutibilidade da TRIA. O VPP ajustado variou de 42,8% a 87,6%, aumentando conforme maior prevalência de IA por estado. A TRIA apresentou alta concordância quando comparado com à EBIA em todos os estratos da população brasileira. Desse modo, recomenda-se a TRIA para identificação de famílias em risco para IA, sobretudo, em subgrupos populacionais de alto risco, sendo recomendado seu uso na prática clínica, em situações de emergência ou de calamidade pública, e de vigilância em saúde no Brasil, fornecendo base para o planejamento, gerenciamento e fortalecimento de programas e políticas públicas voltadas à IA.
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Food insecurity (FI) has affected an increasing number of Brazilian families in recent years, being characterized by the lack of regular and permanent access to quality food in sufficient quantity. The consequences resulting from this condition involve worsening nutritional, mental, and health status as a whole. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) is an important FI measurement tool, providing information on the perception/experience of hunger in a Brazilian household. The EBIA is routine data collection from large-scale national surveys and regional and local surveys. However, due to the nature and purpose of these surveys, it is observed that the individual identification of families who need immediate help is impaired. Thus, the use of a brief FI screening instrument based on the EBIA would speed up the identification of these families, through their incorporation into the routine of clinical and care activities. With this in mind, Brazilian researchers have developed the Triagem para Risco de Insegurança Alimentar (TRIA), an instrument to screen families with children under 5 years of age at risk of FI. Additional studies are needed to assess the applicability of TRIA in households with other settings. In this context, this dissertation was prepared with the purpose of contributing to the understanding of FI, as well as providing subsidies for its evaluation, monitoring and confrontation in Brazil. To this end, a literature review was carried out, addressing aspects of FI, and an original article was produced. The latter aimed to test the reproducibility of the TRIA, analyzing its performance in different strata of the Brazilian population. For this purpose, sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV) and accuracy of the 2-items compared to the gold standard, the full 14-item EBIA were calculated, using data from the National Survey by Sample of Households (PNAD-2013). In addition, a graph was generated with the PPV adjusted by the FI prevalence for each Brazilian state. The convergent validity of the instrument tested the strength of the association between FI and dietary variables. The combination of questions 2 and 4 showed the best performance in all population strata analyzed, providing sensitivity ≥86%, specificity ≥87%, accuracy ≥88%, PPV ≥62% and NPV ≥97%, confirming reproducibility of the TRIA. The adjusted PPV ranged from 42.8% to 87.6%, increasing with the higher prevalence of FI by state. The TRIA showed high agreement when compared to the EBIA in all strata of the Brazilian population. Thus, the TRIA is recommended to identify families at risk for FI, especially in high-risk population subgroups, and its use is recommended in clinical practice, in emergency or public calamity situations, and in health surveillance in Brazil, providing a basis for planning, managing and strengthening programs and public policies aimed at FI.
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NIDYANNE PATRICIA DE MESQUITA CHAGAS
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Concentração de macronutrientes e compostos bioativos do colostro conforme o índice de massa corporal materno
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Orientador : MONICA LOPES DE ASSUNCAO
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MEMBROS DA BANCA :
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MONICA LOPES DE ASSUNCAO
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HAROLDO DA SILVA FERREIRA
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MARIA DA CONCEIÇÃO CARNEIRO PESSOA DE SANTANA
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Data: 04/10/2021
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A obesidade representa na atualidade um dos principais problemas de saúde pública mundial, independente do contexto socioeconômico, sendo mais prevalente em mulheres e cada vez mais crescente entre crianças. É consensual na literatura que prevenir o ganho excessivo de peso, sobretudo na faixa etária pediátrica, deve ser prioridade ao invés do tratamento. Assim, uma das estratégias preconizadas é a prática do aleitamento materno exclusivo durante os seis primeiros meses de vida, por ser este um fator protetor contra o sobrepeso/obesidade infantil. Contudo, pouco se sabe do efeito índice de massa corporal (IMC) gestacional, sobre os constituintes do leite humano e ganho de peso infantil. Sendo assim, considerando a magnitude do excesso de peso entre mulheres na faixa etária reprodutiva, esse estudo objetiva avaliar o efeito do IMC materno, uma vez que este funciona como um marcador do excesso de peso em gestantes, sobre os macronutrientes e compostos bioativos do colostro. Para sua consecução realizou-se um estudo transversal com puérperas internadas em uma maternidade pública, voltada à assistência de mulheres com baixo risco obstétrico, integrante da iniciativa Hospital Amigo da Criança na cidade de Maceió - Al. Por meio de um questionário estruturado, foram coletadas as variáveis socioeconômicas, histórico reprodutivo, assistência pré-natal e avaliação da ingestão dietética materna, enquanto as informações de estatura e histórico de ganho de peso gestacional foram extraídas do cartão da gestante. A avaliação do estado nutricional materno pré-gestacional foi mensurada pelo índice de massa corporal, enquanto a condição nutricional na gestação foi mensurada pelo IMC por semana de gestação utilizando-se a curva de Atalah, considerando para isto o registro do último peso antes do parto, desde que referido nos últimos 30 dias antes do mesmo. A avaliação do estado nutricional do recém-nascido foi realizada com os dados de peso e comprimento fornecidos pela declaração de nascido vivo e tabuladas em aplicativos específicos. No período compreendido entre 24 - 48 horas após o parto, foi realizada a coleta do colostro através da ordenha manual à beira do leito, pela própria paciente e supervisionada por um pesquisador habilitado, sendo este imediatamente refrigerado (-20°C) e transportado para armazenamento em ultrafreezer (-80°C), até o momento da análise de seus componentes por ressonância magnética nuclear. A estatística descritiva utilizada para caracterizar a população estudada, foi realizada no Programa R-studio por meio de medidas de tendência central e dispersão. A identificação de agrupamentos de amostras de leite e dos biomarcadores correspondentes ao perfil metabólico das mães (nutrientes e compostos bioativos do leite materno) foram avaliados pela análise dos componentes principais (PCA) e pela análise discriminante ortogonal por mínimos quadrados parciais (OPLS-DA), e ambas foram realizadas com o emprego do software SIMCA-P (versão 14.0, Umetrics, Umeå, Suécia). Um total de 22 metabólitos foi encontrado nas amostras de leite materno, sendo 12 metabólitos correspondentes à fase aquosa (aminoácidos e açúcares) e 10 correspondentes à fase orgânica (lipídios). As análises multivariadas por meio da PCA e OPLS-DA não resultaram em diferenças significativas nos constituintes do leite materno em relação aos diferentes grupos de IMC. A análise de variância identificou diferença para os níveis de ácido N-acetilneuramínico em mães obesas quando comparado a mães com baixo peso (p = 0,019) e mães com eutrofia (p = 0,015). Os níveis de N-acetil-L-glutamina apresentaram diferença significativa na comparação entre mães com baixo peso e mães com eutrofia (p = 0,021), estando as puérperas desnutridas com maior quantidade deste metabólito. Resultado semelhante foi observado para a fucose, que se mostrou elevada em mães com baixo peso em relação as mães eutróficas (p = 0,044). Desse modo, observamos que diferenças em determinados constituintes do leite humano foram encontradas segundo categoria de IMC. Embora fatores genéticos influenciem na composição do leite humano, estudos mostram que mesmo em mães com características genéticas semelhantes são observadas diferenças na composição deste biofluido, admitindo este uma característica única e específica para cada mulher. Desse modo, acredita-se que fatores ambientais, tais como o peso materno, interferem nos constituintes desta secreção. É imprescindível realização de mais estudos nessa área, tendo em vista que essas alterações poderão repercutir sobre a saúde infantil.
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Currently, obesity represents one of the main public health problems worldwide, regardless of the socioeconomic context, being more prevalent/pronounced in women and increasingly growing among children. There is consensus in literature that preventing excessive weight gain, especially in the pediatric age group, should be a priority over treatment. Thus, one of the recommended strategies is the practice of exclusive breastfeeding during the first six months of life, as this is a protective factor against childhood overweight / obesity. However, little is known about the effect of gestational Body Mass Index (BMI), since it works as a marker of overweight in pregnant women, on the constituents of human milk and infant weight gain. Therefore, considering the magnitude of excess weight among women in the reproductive age group, this study aims to assess the effect of gestational BMI on macronutrients and bioactive compounds in colostrum. To achieve this, a cross-sectional study was carried out with puerperal women admitted to a public maternity hospital, aimed at assisting women with low obstetric risk, as part of the Baby Friendly Hospital initiative in the city of Maceió - Al. Through a structured questionnaire, socioeconomic variables, reproductive history, prenatal care and assessment of maternal dietary intake were collected, while information on height and history of gestational weight gain were extracted from the pregnant woman's card. The evaluation of the pre-gestational maternal nutritional status was measured by the body mass index, while the nutritional condition in pregnancy was measured by the BMI per week of gestation using the Atalah curve, considering the registration of the last weight before the child-birth, as long as referred in the last 30 days before child-birth. The assessment of the newborn's nutritional status was carried out using weight and length data provided by the declaration of live birth and tabulated in specific applications. In the period between 24 - 48 hours after the child-birth, colostrum was collected through manual milking at the bedside, by the patient herself and supervised by a qualified researcher, it was immediately refrigerated (-20 ° C) and transported to storage in ultrafreezer (-80 ° C), until the moment of the analysis of its components by nuclear magnetic resonance. The descriptive statistics used to characterize the studied population was performed in the R-studio Program, using measures of central tendency and dispersion. The identification of clusters of milk samples and of the biomarkers corresponding to the metabolic profile of the mothers (nutrients and bioactive compounds in breast milk) were evaluated/assessed by the analysis of the main components (PCA) and by the orthogonal discriminant analysis by partial least squares (OPLS-DA). Both will be carried out using the SIMCA-P software (version 14.0, Umetrics, Umeå, Sweden). A total of 22 metabolites were found in breast milk samples, with 12 metabolites corresponding to the aqueous phase (amino acids and sugars) and 10 corresponding to the organic phase (lipids). Multivariate analyzes using PCA and OPLS-DA did not result in significant differences in the constituents of breast milk in relation to the different BMI groups. Analysis of variance identified differences in N-acetylneuraminic acid levels in obese mothers when compared to low weight mothers (p = 0.019) and eutrophic mothers (p = 0.015). The levels of N-acetyl-L-glutamine showed a significant difference in the comparison between low weight mothers and eutrophic mothers (p = 0.021), with malnourished mothers having a greater amount of this metabolite. A similar result was observed for fucosis, which was higher in low weight mothers compared to eutrophic mothers (p = 0.044). Thus, we observed that differences in certain constituents of human milk were found according to the BMI category. Although genetic factors influence the composition of human milk, studies show that even in mothers with similar genetic characteristics, differences in the composition of this biofluid are observed, admitting this to a unique and specific characteristic for each woman. Thus, it is believed that environmental factors, such as maternal weight, interfere with the constituents of this secretion. It is essential to carry out further studies in this area, considering that these changes may have repercussions on child health.
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RAPHAEL HENRIQUE MACIEL GOMES
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TENDÊNCIA TEMPORAL DA FREQUÊNCIA DE FATORES DE RISCO CARDIOVASCULAR E DE COMPLICAÇÕES ASSOCIADAS EM INDIVÍDUOS ADULTOS HIPERTENSOS DE MACEIÓ, 2007-2009 E 2013-2016
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Orientador : SANDRA MARY LIMA VASCONCELOS
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MEMBROS DA BANCA :
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JONAS AUGUSTO CARDOSO DA SILVEIRA
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MYRTIS KATILLE DE ASSUNCAO BEZERRA
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SANDRA MARY LIMA VASCONCELOS
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Data: 07/10/2021
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As doenças cardiovasculares (DCV) estão entre as principais causas de morbimortalidade no mundo. Estima-se que cerca de 17,7 milhões de pessoas morreram devido a complicações cardiovasculares em 2015, contabilizando 31% das mortes por todas as causas. Considerando países de média e baixa renda os índices ganham ainda maior proporção, a exemplo do Brasil onde mais 200 mil mortes, registradas apenas em 2015, foram ocasionadas por doenças relacionadas ao sistema circulatório. Outrossim, tem sido relatado uma maior prevalência de fatores de risco cardiovascular em países em desenvolvimento onde a hipertensão arterial sistêmica (HAS), por exemplo, atinge cerca de um terço de indivíduos adultos e mais da metade do número total de idosos, contribuindo direta ou indiretamente para cerca de metade das mortes por DCV. De acordo com a Organização Mundial de Saúde (OMS), um pequeno conjunto de preditores de risco corresponde a grande parcela das mortes por complicação cardiovascular e por considerável fração das comorbidades atribuídas a essas enfermidades. Isso posto, este trabalho, estruturado em duas partes: uma revisão da literatura e um artigo original, tem por objetivo investigar a tendência temporal da prevalência de fatores de risco cardiovascular e complicações associadas em indivíduos adultos hipertensos de Maceió, Alagoas, com dados de dois inquéritos realizados no âmbito do Programa de Pesquisa para o SUS, entre os anos de 2007 e 2016. A amostra desse estudo foi composta por 246 indivíduos adultos hipertensos de ambos os sexos, que tiveram avaliados os fatores de risco: tabagismo, sedentarismo, antecedentes familiares (AF), baixa estatura, sobrepeso/obesidade (SBP/OB), obesidade (OB), razão cintura x estatura (RCE), índice de conicidade (IC) e obesidade abdominal (OA), e as complicações associadas: doença renal (DR), infarto agudo do miocárdio, outras coronariopatias e acidente vascular cerebral (AVC). Foi utilizada a regressão de Poisson, com ajuste robusto da variância na análise bruta e multivariada, para analisar a razão de prevalência (RP) das variáveis estudadas. Neste estudo RCE, OAC, IC, SBP/OB e AF apresentaram as maiores prevalências: 93%, 87,9%, 87,5%, 77,2% e 55,7% respectivamente e, após ajuste para sexo e idade, SBP/ObB (RP=1,22; IC95%: 1,02-1,45) e DR (RP=9,16; IC95%: 1,25-66,96) apresentaram evolução percentual positiva e significativa.
Dessa forma, as altas prevalências e os incrementos nas suas variações revelam uma importante condição de risco entre os hipertensos, localizando o sobrepeso/obesidade como o FRCV que vem se potencializando, bem como o desfecho doença renal que resulta do mau controle da HAS. Estes resultados podem orientar a tomada de decisão e a elaboração, implementação e monitoramento de políticas públicas mais assertivas no enfrentamento aos fatores de risco cardiovascular.
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Cardiovascular diseases (CVD) are among the main causes of morbidity and mortality in the world. An estimated 17.7 million people died from cardiovascular complications in 2015, accounting for 31% of deaths from all causes. Considering middle and low- income countries, the rates gain even greater proportions, such as Brazil, where more than 200,000 deaths, registered only in 2015, were caused by diseases related to the circulatory system. Furthermore, a higher prevalence of cardiovascular risk factors has been reported in developing countries where systemic arterial hypertension (SAH), for example, affects about a third of adult individuals and more than half of the total number of elderly people, contributing directly or indirectly for about half of CVD deaths. According to the World Health Organization (WHO), a small set of risk predictors corresponds to a large portion of deaths from cardiovascular complications and a considerable fraction of comorbidities attributed to these diseases. That said, this work, structured in two parts: a literature review and an original article, aims to investigate the temporal trend of the prevalence of cardiovascular risk factors and associated complications in adult hypertensive individuals from Maceió, Alagoas, with data from two surveys carried out within the scope of the Research Program for the SUS, between 2007 and 2016. The sample of this study consisted of 246 adult hypertensive individuals of both sexes, who had evaluated the risk factors: smoking, sedentary lifestyle, family history (FH), short stature, overweight/obesity (OW/OB),
obesity, waist/height ratio (WHR), conicity index (CI) and abdominal obesity (AO), and associated complications: kidney disease (KD), acute myocardial infarction, other coronary heart diseases and stroke (stroke). Poisson regression was used, with robust adjustment of variance in the crude and multivariate analysis, to analyze the prevalence ratio of the studied variables. In this study, WHR, AO, CI, OW/OB and FH had the highest prevalences: 93%, 87.9%, 87.5%, 77.2% and 55.7% respectively and, after adjustment for sex and age, OW/OB (RP=1.22; 95%CI: 1.02-1.45) and KD (RP=9.16; 95%CI: 1.25-66.96) presented a positive and significant percentage evolution. Thus, the high prevalence and increases in its variations reveal an important risk condition among hypertensive individuals, locating overweight/obesity, the CVRF that has been increasing, as well as the outcome of kidney disease resulting from poor control of SAH. These results can guide decision-making and the development, implementation and monitoring of more assertive public policies in dealing with cardiovascular risk factors.
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EUGENIA DE MEDEIROS ALMEIDA NASCIMENTO
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Proposta de instrumento para triagem de dificuldade alimentar em crianças de 6 a 36 meses
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Orientador : MONICA LOPES DE ASSUNCAO
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MEMBROS DA BANCA :
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CAROLINA CASTELLI SILVÉRIO
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HAROLDO DA SILVA FERREIRA
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MONICA LOPES DE ASSUNCAO
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Data: 29/11/2021
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O desenvolvimento alimentar infantil é representado por todas as formas de convívio com o alimento, envolvendo desde a preferência até a ingestão, constituinte não somente pelo que comemos, mas pelos demais elementos relacionados, como o ambiente das refeições, habilidades motoras e cognitivas para se alimentar, a forma e o tempo com que se alimenta e os motivos pelos quais as pessoas comem. Como é possível constatar, comer não é simples, comer é complexo e aproximadamente 25% de todas as crianças experimentam algum tipo de problema alimentar durante os primeiros anos de vida, prevalência esta que pode ser de até 80% em crianças com desenvolvimento atípico como autista e portadores de síndromes com acometimentos neurológicos. Os estudos indicam que o início das dificuldades alimentares ocorre antes do primeiro ano de vida em 50% das crianças e aos 18 meses de idade, ou antes, em até 75% das crianças. A presente dissertação foi dividida em duas partes: a primeira é um capítulo de revisão de literatura, que busca explanar as repercussões das dificuldades alimentares infantis abordando os aspectos atuais sobre conceituação, formas de classificação, epidemiologia, estilo parental e tratamento preconizado. A segunda parte é um artigo original que leva em consideração a percepção dos pais sobre o comportamento alimentar de seus filhos ao longo do tempo e em diferentes situações, o relato dos genitores, forneceram informações significativas sobre as dificuldades alimentares das suas crianças resultando no segundo artigo original que é um protocolo experimental de 22 questões destinado aos genitores de crianças entre 06 a 36 meses com queixa de dificuldade alimentar dividido em três blocos A, B, C em ordem decrescente dos fatores predisponentes as dificuldades alimentares. Esse instrumento de rastreamento preventivo, após, processo de validação terá medidas psicométricas padronizadas, de aplicabilidade clínica, podendo identificar rapidamente as queixas dos pais ou responsáveis sobre as dificuldades alimentares de seus filhos possibilitando o encaminhamento precoce para especialistas e o início oportuno das intervenções necessárias.
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ABSTRACT Infant food development is represented by all forms of interaction with food, ranging from preference to ingestion, not only for what we eat, but for other related elements, such as the environment of meals, motor and cognitive skills to eat, how and how long it eats and why people eat. It is noticed that eating is not simple, eating is complex and approximately 25% of all children experience some type of eating problem during the first years of life, a prevalence that can be up to 80% in children with atypical development such as autistic and patients with syndromes with neurological involvement. Research indicates that the onset of eating difficulties occurs before the first year of life in 50% of children and at 18 months of age, or earlier, in up to 75% of children. Considering the above, this dissertation aims to trace the parental profile of parents of children with complaints of eating difficulties aged between 06 to 36 months and based on these data and in the literature review, an instrument for screening for feeding difficulties in children aged 6 is proposed. to 36 months. For its achievement, it was divided into two parts, the first being a literature review chapter, which seeks to explain the origin, types and causes of children's eating difficulties, addressing current aspects of conceptualization, classification forms, epidemiology, parenting style and recommended treatment. The second part is two result articles, the first is entitled as parental profile on eating difficulties in children aged 06 to 36 months taking into account the perception of parents about their children's eating behavior over time and in different situations, the parents' report provided significant information about their children's eating difficulties, resulting in the second article entitled Child screening for investigation of eating difficulties, which is an experimental 22-question protocol for parents of children aged 06 to 36 months with complaints of difficulty to feed divided into three blocks A, B, C in descending order of predisposing factors to eating difficulties. This preventive screening instrument, after the validation process, will have standardized psychometric measures, of clinical applicability, and will be able to quickly identify the complaints of parents or guardians about their children's eating difficulties, enabling early referral to specialists and the timely initiation of the necessary interventions.
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ALLAN VICTOR DA SILVEIRA GOUVEIA
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Tendência Temporal da desnutrição em crianças menores de cinco anos assistidas pelo Programa Bolsa Família
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Orientador : JONAS AUGUSTO CARDOSO DA SILVEIRA
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MEMBROS DA BANCA :
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JONAS AUGUSTO CARDOSO DA SILVEIRA
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ANA PAULA GROTTI CLEMENTE
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WOLNEY LISBOA CONDE
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Data: 03/12/2021
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Com base na influência da vulnerabilidade social no estado de saúde e nutrição e na resposta causada pela estrutura político econômica nesta condição, a presente dissertação discute este cenário como problema de saúde pública de etiologia multifatorial que repercute especialmente nas pessoas em situação de vulnerabilidade. O capítulo de revisão da literatura aborda sobre os impactos da desnutrição no crescimento e desenvolvimento infantil, apontando para seus determinantes, dando ênfase aos determinantes subjacentes, considerando estes como os principais fatores elencados pela literatura e que respondem por dois terços do avanço brasileiro no enfrentamento deste problema. Neste contexto, ganha destaque a aproximação do Estado ao público em situação de vulnerabilidade através dos programas de transferência condicional de renda, em especial o Programa Bolsa Família (PBF), visto que além de propiciar um complemento na renda, suas condicionalidades permitem uma vigilância mais precisa e consequentemente uma melhor assistência a este público na superação de seus problemas. Por fim, o capítulo de revisão demonstra como a escolha do Estado brasileiro por políticas de austeridade põe estes avanços em risco. No artigo científico, analisou-se a tendência temporal da desnutrição em crianças menores de 5 anos assistidas pelo PBF, explorando desigualdades regionais a partir do agrupamento das unidades federativas segundo o Índice de Vulnerabilidade Social. Além disso, buscou-se determinar o impacto das crises econômica e política e da adesão governamental às políticas de austeridade fiscal nesta tendência. Os resultados encontrados apontam para uma redução desta prevalência até o ano de 2013, seguida de estabilização até o final do período para pré-escolares e tendência ascendente para lactentes, apontando para a necessidade do monitoramento constante desta condição e a reavaliação das políticas de austeridade fiscal adotadas pelo governo federal, além da desconstrução das estruturas econômicas e sociais que ainda produzem desigualdades e miséria.
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Based on the influence of social vulnerability on health and nutrition status and the response caused by the political and economic structure in this condition, this dissertation discusses this scenario as a public health problem of multifactorial etiology that affects especially people in vulnerable situations. The literature review chapter addresses the impacts of malnutrition on child growth and development, pointing to its determinants, emphasizing the underlying determinants, considering these as the main factors listed in the literature and accounting for two-thirds of the Brazilian progress in addressing this problem. In this context, it is important to highlight the approximation of the State to the public in vulnerable situations through conditional cash transfer programs, highlighting the Bolsa Família Program (BFP), since besides providing an income supplement, its conditionalities allow a more accurate surveillance and consequently a better assistance to this public in overcoming their problems. Finally, the review chapter demonstrates how the Brazilian State's choice for austerity policies puts these advances at risk. The scientific article analyzed the temporal trend of malnutrition in children under 5 years old assisted by the BFP, exploring regional inequalities from the grouping of the federative units according to the Social Vulnerability Index. In addition, we sought to determine the impact of the economic and political crises and of government adherence to fiscal austerity policies on this trend. The results found point to a reduction in this prevalence until the year 2013, followed by stabilization by the end of the period for preschoolers and an upward trend for infants, pointing to the need for constant monitoring of this condition and the reevaluation of the fiscal austerity policies adopted by the federal government, in addition to the deconstruction of economic and social structures that still produce inequality and misery.
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MARIANNA MOURA MONTE
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ELABORAÇÃO, VALIDAÇÃO E REPRODUTIBILIDADE DE UM QUESTIONÁRIO PARA AVALIAÇÃO DO CONSUMO DE CAFEÍNA EM ADULTOS
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Orientador : GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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MEMBROS DA BANCA :
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GUSTAVO GOMES DE ARAUJO
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SANDRA MARY LIMA VASCONCELOS
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ADRIANO EDUARDO LIMA DA SILVA
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Data: 14/12/2021
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A cafeína (1,3,7-trimetilxantina), presente em algumas bebidas e alimentos é uma das substâncias mais consumidas no mundo e tem sido bastante estudada e utilizada por sua eficácia como recurso ergogênico e inserida em alguns, pois ela tem como mecanismo de ação tanto acelerar a absorção como prolongar o efeito analgésico de medicamentos, como o paracetamol. Estudos também mostraram que a cafeína aumenta a vigilância, motivação, humor, atenção e memória. Essa xantina é uma substância de fácil acesso, pois está presente em diversos alimentos e/ou produtos, entretanto, seus efeitos são dependentes da quantidade diária consumida. Devido à essa diversidade e suas possíveis interações com o desempenho físico e saúde humana, torna-se relevante avaliar o teor de cafeína consumido, todavia, deve-se ter cautela com o método de avaliação utilizado, pois medidas imprecisas não mostram o real valor de sua ingestão. Questionários de consumo de cafeína (QCCs), quando validados e testados, podem ser uma boa alternativa para quantificar o consumo dessa substância. Porém, ainda não foi identificado na literatura um QCC com validade e reprodutibilidade testada com completa metodologia. Em ordem de facilitar a avaliação do consumo dessa substância, desenvolvemos e avaliamos a validade e reprodutibilidade de um QCC. Assim, o objetivo do presente estudo foi elaborar testar a validade e reprodutibilidade de um QCC. O QCC foi elaborado com o objetivo de avaliar o consumo de cafeína referente aos últimos 2 meses. A coleta de dados aconteceu em 3 momentos distintos, o contato com os voluntários ocorreu de forma online e por telefone, foram aplicados 3 Recodatórios de 24 horas (REC24H) e 2 QCCs . A amostra foi composta de 100 adultos, onde 76% era do sexo feminino e idade média de 33,52 ± 6,65. O valor do coeficiente de correlação foi de 0,72 no primeiro momento entre o QCC elaborado e a média dos 3 REC24H, Bem como, houve alto coeficiente de correlação, 0,91, entre o valor de cafeína a partir do QCC1 e do QCC2. Os resultados das análises de validade e reprodutibilidade do instrumento elaborado nesse estudo mostram que o QCC apresenta boa validade, inclusive nas analises do QCC em seus dois momentos de aplicação e apresenta também boa reprodutibilidade.
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Caffeine (1,3,7-trimethylxanthine), present in some beverages and foods, is one of the most consumed substances in the world and has been widely studied and used for its effectiveness as an ergogenic resource and inserted in some, as it has a mechanism of action both accelerate absorption and prolong the analgesic effect of drugs such as paracetamol. Studies have also shown that caffeine increases alertness, motivation, mood, attention and memory. This xanthine is an easily accessible substance, as it is present in several foods and/or products, however, its effects depend on the daily amount consumed. Due to this diversity and its possible interactions with physical performance and human health, it is relevant to assess the caffeine content consumed, however, care must be taken with the evaluation method used, as imprecise measurements do not show the real value of your intake. Caffeine Consumption Questionnaires (QCCs), when validated and tested, can be a good alternative to quantify the consumption of this substance. However, a QCC with validity and reproducibility tested with complete methodology has not yet been identified in the literature. In order to facilitate the assessment of consumption of this substance, we developed and evaluated the validity and reproducibility of a QCC. Thus, the aim of this study was to test the validity and reproducibility of a QCC. The QCC was designed to assess caffeine consumption for the last 2 months. Data collection took place at 3 different times, contact with the volunteers took place online and by telephone, 3 24-hour Recollections (REC24H) and 2 QCCs were applied. The sample consisted of 100 adults, where 76% were female and mean age was 33.52 ± 6.65. The value of the correlation coefficient was 0.72 in the first moment between the elaborated QCC and the average of the 3 REC24H, As well as, there was a high correlation coefficient, 0.91, between the caffeine value from the QCC1 and the QCC2 . The results of the validity and reproducibility analyzes of the instrument developed in this study show that the QCC has good validity, including in the analysis of the QCC in its two application moments, and also presents good reproducibility.
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BARBARA L IMA QUEIROZ
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EFEITO DA COVID-19 SOBRE AS CONDIÇÕES DE SAÚDE DE IDOSOS INSTITUCIONALIZADOS EM MACEIÓ - ALAGOAS
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Orientador : JOAO ARAUJO BARROS NETO
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MEMBROS DA BANCA :
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GABRIEL SOARES BADUE
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JOAO ARAUJO BARROS NETO
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SANDRA MARY LIMA VASCONCELOS
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TEREZINHA DA ROCHA ATAIDE
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Data: 17/12/2021
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Introdução: A doença do Coronavírus-19 (COVID-19) acomete quaisquer pessoas em qualquer faixa etária, porém, estudos apontam que idosos e pessoas com comorbidades constituem os segmentos de maior risco para o desenvolvimento das formas graves da doença. Objetivo: avaliar o efeito da infecção por SARS-CoV-2 sob as condições de saúde e capacidade funcional de idosos institucionalizados após 6 meses da infecção. Métodos: Coorte prospectiva realizada com 288 idosos institucionalizados de ambos os sexos. Os idosos foram avaliados quanto às condições clínicas (diagnóstico de doenças crônicas e exames bioquímicos), capacidade funcional e estado nutricional a partir de variáveis antropométricas (peso, estatura, IMC, circunferência da panturrilha e braço). Todas as avaliações foram repetidas em dois momentos, mantendo um intervalo de 6 meses entre elas. Resultados: 97 idosos apresentaram resultado positivo para COVID e o sexo masculino apresentou maior risco para o desenvolvimento da doença. Observou-se ainda aumento na frequência de idosos com dependencia funcional após COVID-19. O grupo de idosos com a doença mantiveram maior mediana de pressão arterial sistólica, maior percentual de perda de peso e menores concentrações de hemoglobina e linfócitos após diagnóstico da doença. Creatinina e AST apresentaram maior mediana após a doença. O diagnóstico prévio de diabetes e as concentrações de leucócitos no início da doença, associaram-se à mortalidade e a necessidade de hospitalização. Conclusão: Os efeitos da COVID-19 em idosos institucionalizados vão além das complicações agudas e comprometem controle de pressão arterial, a capacidade funcional, favorece a perda de peso, a linfopenia e altera concentrações de enzimas de função hepática após a doença.
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Introduction: Coronavirus-19 disease (COVID-19) affects any person in any age group, however, studies show that the elderly and people with comorbidities constitute the highest risk segments for the development of severe forms of the disease. Objective: to evaluate the effect of SARS-CoV-2 infection on the health conditions and functional capacity of institutionalized elderly people after 6 months of infection. Methods: Prospective cohort carried out with 288 institutionalized elderly of both sexes. The elderly were evaluated for clinical conditions (diagnosis of chronic diseases and biochemical tests), functional capacity and nutritional status based on anthropometric variables (weight, height, BMI, calf and arm circumference). All assessments were repeated at two times, maintaining an interval of 6 months between them. Results: 97 elderly had a positive result for COVID and males had a higher risk of developing the disease. There was also an increase in the frequency of elderly people with functional dependence after COVID-19. The group of elderly people with the disease maintained a higher median systolic blood pressure, a higher percentage of weight loss and lower concentrations of hemoglobin and lymphocytes after diagnosis of the disease. Creatinine and AST had a higher median after the disease. Previous diabetes diagnosis and leukocyte concentrations at disease onset were associated with mortality and need for hospitalization. Conclusion: The effects of COVID-19 in institutionalized elderly go beyond acute complications and compromise blood pressure control, functional capacity, favor weight loss, lymphopenia and alter concentrations of liver function enzymes after the disease.
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MAYRANNE VICTÓRYA ROCHA SANTOS
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Avaliação da dieta habitual de hipertensos do estado de Alagoas segundo a classificação Nova de alimentos e Alimentação Cardioprotetora Brasileira
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Orientador : SANDRA MARY LIMA VASCONCELOS
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MEMBROS DA BANCA :
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SANDRA MARY LIMA VASCONCELOS
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JOAO ARAUJO BARROS NETO
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ÂNGELA CRISTINE BERSCH FERREIRA
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Data: 21/12/2021
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Nos últimos vinte anos ocorreu no Brasil e em outros países da América Latina, uma transição nutricional caracterizada pela diminuição progressiva dos casos de desnutrição e o simultâneo aumento da prevalência da obesidade. Esta transição é resultado das mudanças no estilo de vida como a redução do gasto calórico associado à incorporação de hábitos alimentares inadequados, destacando-se de forma relevante o aumento do consumo de alimentos ultraprocessados que, por sua vez, possuem ingredientes que podem contribuir para o desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis, dentre elas a hipertensão arterial sistêmica que, quando não controlada pode associar-se negativamente com o surgimento de outras comorbidades. O presente estudo teve como objetivo avaliar a dieta habitual de indivíduos hipertensos do estado de Alagoas segundo a classificação NOVA de alimentos e alimentação cardioprotetora brasileira e comparar estas avaliações entre dados sociodemográficos, econômicos, antropométricos e clínicos da população estudada. Diante do exposto, esta dissertação apresenta duas partes: a primeira é um capítulo de revisão da literatura que aborda o consumo alimentar e o desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis. Através desta revisão foi possível observar que os alimentos ultraprocessados estão presentes nos hábitos alimentares da população, por inúmeros motivos, pelos quais são destacados a praticidade e o custo. A segunda parte é composta por um artigo de resultado intitulado “Avaliação da dieta habitual de hipertensos do estado de Alagoas segundo a classificação nova de alimentos e alimentação cardioprotetora brasileira”. Trata-se de um estudo realizado a partir do banco de dados de pesquisa PPSUS de uma amostra representativa de hipertensos do estado de Alagoas, constituído de 622 indivíduos de onde foram recolhidos dados sociodemográficos, econômicos, antropométricos, clínicos e de consumo alimentar, estes coletados através de um questionário de frequência alimentar validado para hipertensos de Alagoas. Como conclusão deste artigo, foi possível verificar que o consumo de alimentos saudáveis está abaixo das recomendações e que se acompanha do consumo elevado de produtos alimentícios ultraprocessados. Assim, a dieta habitual dos hipertensos do estado de Alagoas, revela um padrão alimentar distante de uma alimentação cardioprotetora, e das orientações do Guia Alimentar para a população Brasileira que adota a classificação NOVA dos alimentos.
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Over the past twenty years, Brazil and other Latin American countries have experienced a nutritional transition characterized by a progressive reduction in cases of malnutrition and a simultaneous increase in the prevalence of obesity. This transition is the result of lifestyle changes such as the reduction in caloric expenditure associated with the incorporation of inappropriate eating habits, with a relevant emphasis on the increased consumption of ultra-processed foods, which, in turn, have ingredients that can contribute to the development of non-communicable chronic diseases, including systemic arterial hypertension, which, when not controlled, can be negatively associated with the emergence of other comorbidities. The present study aimed to evaluate the usual diet of hypertensive patients in the state of Alagoas according to the NOVA classification of Brazilian foods and cardioprotective nutrition and to compare these assessments between sociodemographic, economic, anthropometric and clinical data of the studied population. Given the above, this dissertation has two parts: the first is a literature review chapter that addresses food consumption and the development of non-communicable chronic diseases. "All of the review was possible to look that the ultra-processed food is present in all across all over recurring, by inumbers because, by which are highlighted the practicality and the cost." The second part consists of an outcome article entitled “Evaluation of the usual diet of hypertensive patients in the state of Alagoas according to the new classification of foods and cardioprotective nutrition in Brazil”. This is a study carried out from the PPSUS research database of a representative sample of hypertensive patients in the state of Alagoas, consisting of 622 individuals from which sociodemographic, economic, anthropometric, clinical and food consumption data were collected. through a validated food frequency questionnaire for hypertensive individuals from Alagoas. As a conclusion of the article, it was possible to verify that this consumption of healthy foods is below the recommendations and that it was accompanied by the high consumption of ultra-processed food products. Thus, the usual diet of hypertensive patients in the state of Alagoas reveals a dietary pattern that is far from a cardioprotective diet, and the guidelines of the Food Guide for a Brazilian population that adopts the NOVA classification of foods.
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